İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Uluslararası Katılımlı Yavuz Sultan Selim (Bilim, Düşünce, Sanat) Sempozyumu

Trabzon Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, 08-10 Mayıs 2025 tarihlerinde “Yavuz Sultan Selim (Bilim, Düşünce, Sanat) Sempozyumu” başlıklı uluslararası katılımlı bir sempozyum gerçekleştirecektir.  

 

Bu sempozyum, Osmanlı Devleti’nin önemli siyasi dönüşümler yaşadığı Yavuz Sultan Selim dönemindeki (1512-1520) bilim, düşünce ve sanat alanlarına dair gelişmeleri, bu alanlarda öne çıkan isimler ve eserler ile bu dönemin Osmanlı kültürel mirasına katkılarını çok disiplinli bir perspektiften incelemeyi amaçlamaktadır.

 

Politik, sosyal ve ekonomik dinamikleri ile kültürel iklimi bağlamında dönemin, Osmanlı toplumuna ve günümüze etkilerinin yanı sıra Yavuz Sultan Selim’in kişisel ilgileri, saray çevresinin entelektüel birikimi, ilim ve sanatın teşvik edilme biçimleri sempozyumun odaklandığı konular arasında yer almaktadır. 

 

Sempozyumda, “Osmanlının klasik eğitim anlayışı çerçevesinde Yavuz Sultan Selim’in aldığı eğitim, etkileşimde bulunduğu isimler; dönemin bilim insanları ve sanatçıları ile İslami ilimler alanındaki entelektüel gelişmeler;  İbn Arabî, Mevlânâ Celâleddîn Rûmî gibi düşünürlerin Yavuz Sultan Selim üzerindeki etkileri;  şehzadenin tasavvuf ile olan ilişkisi; 1517’de Mısır’ın fethi; halifeliğin Osmanlı Devleti’ne geçmesi;  Yavuz Sultan Selim’in halifeliği; İslam algısı ve Yavuz Sultan Selim; Mısır’dan gelen âlimlerin Osmanlı medrese sistemine katkıları; Yavuz Sultan Selim’in kurdurduğu bilim merkezleri; Yavuz Sultan Selim saltanatında hat ve tezhip sanatı; himaye edilen hattatlar, müzehhipler, minyatür ustaları ve şairler; İstanbul, Anadolu, Suriye ve Mısır gibi bölgelerdeki imar faaliyetleri; Yavuz Sultan Selim’in Türkçe ve Farsça şiirleri ile şair kimliği; Selimî Divanı ve şiir geleneği içindeki yeri; dönemin şiir anlayışı ve edebî faaliyetleri; Yavuz Sultan Selim ile Kemalpaşazâde arasındaki entelektüel münasebet; çağdaş edebiyatta Yavuz Sultan Selim” gibi dönemler ve içerikler itibarıyla çeşitlenen başlıklar üzerinden Yavuz Sultan Selim dönemi ve yankılarının irdelenmesi öngörülmektedir.

 

DÜZENLEME KURULU

 

Prof. Dr. Bilâl KIRIMLI (Başkan/Trabzon Üniversitesi)

Prof. Dr. M. Muhsin KALKIŞIM (Koordinatör/Trabzon Üniversitesi)

Mehmet ŞENTÜRK (Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği)

Erdem Zekeriya İSKENDEROĞLU (Trabzon Büyükşehir Belediyesi)

Prof. Dr. Salih Sabri YAVUZ (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi)

Prof. Dr. Savaşkan Cem BAHADIR (Karadeniz Teknik Üniversitesi)

Prof. Dr. Mücahit KAÇAR (İstanbul Üniversitesi)

Dr. Öğr. Üyesi Nurettin ÇAKICI (Trabzon Üniversitesi)

Tahsin DERTLİ (Trabzon Üniversitesi)

Doç. Dr. Hasan İSİ (Trabzon Üniversitesi)

Doç. Dr. Zeynel ÖZTÜRK (Anadolu İnovasyon Ar-Ge Anonim Şti.)

Dr. Öğr. Üyesi Gülşen ÖZÇAMKAN AYAZ (Trabzon Üniversitesi)

Dr. Öğr. Üyesi Fatih UYAR (Karadeniz Teknik Üniversitesi)

Dr. Öğr. Üyesi Sevcan BAYRAKTAR ÇEPNİ (Trabzon Üniversitesi)

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet GÜLENÇ (Trabzon Üniversitesi)

Dr. Elif TORUN (Trabzon Üniversitesi)

 

Sempozyum tarih, dil, edebiyat, felsefe, İslami ilimler, bilim ve sanat tarihi gibi çeşitli alanlarda çalışan; 9 ülkeden 70 akademisyen ve araştırmacının sunumlarıyla disiplinler arası bir değerlendirme ortamı hedeflemektedir.

 

Sempozyuma mensuplarının iştirak ettiği 37 üniversite/kuruluşun 25’i Türkiye’den, 12’si ülke dışındandır. Katılımcıların ülkelere göre dağılımı şöyledir: Türkiye (56), ABD (2), Kanada (2), Macaristan (1), Ukrayna (1), Ürdün (1), Azerbaycan (4), İran (2), K. Kıbrıs (1).

 

Sempozyumun açılışı 8 Mayıs 2025 Perşembe günü saat 09.30’da Trabzon Üniversitesi Fatih Yerleşkesi Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi’nde yapılacaktır. Prof. Dr. Mehmet Hüsrev SUBAŞI’nın yöneteceği “açılış oturumu”nda Prof. Dr. Feridun M. EMECEN ve Prof. Dr. İhsan FAZLIOĞLU’nun konuşmaları bulunmaktadır. Diğer oturumlar 8 Mayıs 2025 tarihinde öğleden sonra ve 9 Mayıs 2025 tarihinde gün boyu Fatih Eğitim Fakültesi B-Blok 2. kattaki İbni Kemâl ve İdrîs-i Bitlisî Amfilerinde devam edecektir. 9 Mayıs 2025 günü saat 18.20’de “Sonuç Bildirgesi” ile sempozyumun akademik kısmı sonuçlandırılacaktır.

 

10 Mayıs 2025 günü ise katılımcılara yönelik olarak bir şehir gezisi planlanmıştır. 

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı/Türk Tarih Kurumu, Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Akçaabat Belediyesi’nin desteklediği sempozyumda sunulan bildirilerin makaleye dönüştürülüp 2025 yılı sonuna doğru yayımlanması düşünülmektedir.

 

SEMPOZYUM DÜZENLEME KURULU BAŞKANLIĞI

İlgili Resimler

Menüyü Kapat